首頁常見問題會員註冊登入

【笑話】對付電話騷擾

上一篇主題 下一篇主題 向下 
發表人內容
Cal
天星迷死人
天星迷死人

文章總數 : 920
年齡 : 36
注冊日期 : 2008-11-06

發表主題: 【笑話】對付電話騷擾   周三 1月 28, 2009 12:58 am

(網上轉載)

「喂﹖」
「你好先生,我叫xxx,是Sxxday打來,先生你是否9xxx-xxxx的機主﹖」
「係,想點﹖」
「無,我想同你介紹一個最新的優惠計劃,月費加$30就可以發一百個短訊…(下刪字若干),你有沒有興趣join﹖」
「哦,對不起,沒有。」
「為什麼呀﹖才三毛錢一個,比你現在的便宜很多呢。」
「對不起,真的不需要。」
「真的是個好優惠,能給你省錢呢,為什麼不要呀﹖」
「為什麼﹖因為我有錢。」
「……」三秒後電話掛斷。(到現在依然為一句「我有錢」而感到興奮)

Case2
「喂﹖」「你好先生,我叫xxx,是Sxxrtone打來,先生你是否9xxx-xxxx的機主﹖」 「唔係。」 「……」呆左3秒「咁請問你係咪長期使用9xxx-xxxx呢﹖」
「唔係。」(講大話) 「……」又呆3秒「咁好丫,唔該晒。」

Case3
BuffetClub打來,賣咩10幾間酒店食餐membership
「你好先生,我地有BuffetClub個promotion,以后你去酒店食飯,係member,全部半價…」 「我唔出街食飯的。」
「唔係喎,如果你同朋友去食飯,用一次依個service,已經底返。」
「我沒有朋友的。」 「……」dead air左一陣「哦,咁好呀,唔該你。」

siu mie
天星教父
天星教父

文章總數 : 2405
年齡 : 32
注冊日期 : 2008-10-08

發表主題: 回復: 【笑話】對付電話騷擾   周四 1月 29, 2009 12:43 pm

唔好咁衰喇
我都做過telesales,佢地都好慘架,都係搵食je
你堅決話唔會要就ok架喇

tips:千奇唔好話諗下先,因為佢會放你入pending list,
咁就會keep住打比你架喇!雖然佢可能感覺到你既”諗下先”係吹水,但大多公司規距都係要放你入pending list,你知喇,call list要錢買架,唔可以浪費~

只有面對困難, 它們才不會一直跟在我背後.

回頂端 向下
檢視會員個人資料
Cal
天星迷死人
天星迷死人

文章總數 : 920
年齡 : 36
注冊日期 : 2008-11-06

發表主題: 回復: 【笑話】對付電話騷擾   周五 1月 30, 2009 1:15 am

siu mie 寫到:
唔好咁衰喇
我都做過telesales,佢地都好慘架,都係搵食je
你堅決話唔會要就ok架喇

tips:千奇唔好話諗下先,因為佢會放你入pending list,
咁就會keep住打比你架喇!雖然佢可能感覺到你既”諗下先”係吹水,但大多公司規距都係要放你入pending list,你知喇,call list要錢買架,唔可以浪費~

唔可以一句搵食大哂架... 唔通話啲人打劫銀行係為咗搵食就okay?
有時你問我五六個問題都係咁cher, 都話咗唔要仲要死lur, 何以我要浪費自己嘅air time嚟令自己難過?
我申請電話係要嚟同我認識既人聯系, 唔係要俾人用嚟騷擾.

冇錯call list係要錢買, 但係有冇諗過呢個行業係咪應該存在? 同埋形式上係咪咁做? 產品同推銷渠道是否合適?
如果你嘅產品响電話聽落唔夠吸引, 你就要搵其他有效啲既渠道推銷. 並唔係要死lur啲客, 好簡單嘅marketing道理.

既然商業社會一切由市場主導, 何以消費者不用我們的影響力去左右電話傳銷既機制,模式與生存空間?

如果你推銷嘅嘢我有興趣同有時間我會聽落去, 但係千祈唔好煩我.
我做recruitment果陣都要coldcall, 但係我一定唔會煩人.

呢個就係啲大公司將每個marketing分支拆開做之後既後遺症.
因為佢哋每個推銷channel都飽和咗, 所以就貪心地將所有channel都擠壓到最多利潤嚟令業務增長向股東交代,
每個marketing channel部門都為咗表現自己而谷到盡, 明明電話推銷回報率唔高, 但係因為冇其他方法去令業務增長, 所以都選擇去做.

因為某些公司的管理層無法招架股東既壓力, 而令到公司沒有向可持續發展方向着手研究而被迫擠壓利潤食老本, 損害咗公司既無形資產. 其後洐生出以上現象...十間有九間華資企業都沒有研究可持續發展方向的, 因為華人始終不重視無形資產.

Nate
天星教父
天星教父

文章總數 : 1614

發表主題: 回復: 【笑話】對付電話騷擾   周五 1月 30, 2009 9:44 am

btw, 我覺得向街上派傳單又唔work又唔環保,果d老細點諗野?

叉燒
天星特級助理
天星特級助理

文章總數 : 1490
年齡 : 45

發表主題: 回復: 【笑話】對付電話騷擾   周五 1月 30, 2009 9:50 am

Nate 寫到:
btw, 我覺得向街上派傳單又唔work又唔環保,果d老細點諗野?

老細會諗野架咩?

就係因為諗唔到野先用呢招

【笑話】對付電話騷擾
上一篇主題 下一篇主題 回頂端 
1頁(共1頁)

這個論壇的權限:無法 在這個版面回復文章
 :: Tinsing :: 網上網下-
前往: